Logo Dominos
07.07.2021 3 minuty
czytania

Kamień do pizzy- jaki wybrać i jak go używać?

Pizza to jedna z najpopularniejszych potraw na świecie. Nic więc dziwnego, że wielbiciele tego placka z dodatkami starają się w domowych warunkach odtworzyć smak jak z prawdziwej pizzerii. Kluczowym elementem tego dania jest odpowiednio wypieczone ciasto – równomiernie i na chrupko. Na szczęście ten efekt można osiągnąć bez specjalnego pieca. Tajemnicą jest kamień do pizzy! Na jaki kamień się zdecydować? Jak należy go używać?

Czy warto używać kamienia do pizzy?

Pieczenie pizzy powinno trwać krótko i powinno odbywać się w wysokiej temperaturze - mocno nagrzana powierzchnia pieca opieka spód równomiernie i na chrupko. Podobny efekt możemy osiągnąć, stosując kamień do pieczenia pizzy. Jakie zalety ma taki kamień?

  • Magazynuje i oddaje ciepło – kamień do pizzy gromadzi w sobie ciepło i oddaje je równomiernie do ciasta, dzięki czemu spód jest tak dobrze przypieczony. Wysoka temperatura kamienia do pizzy sprawia, że ciasto szybko się ścina i oddaje wilgoć. Właśnie w tym tkwi sekret idealnej chrupkości i kruchości. 
  • Skraca czas pieczenia – pizzę na kamieniu piecze się tylko od 5 do 10 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe i chrupiące, a składniki gorące i zarumienione, ale w żadnym razie nie przypalone albo przesuszone, co często zdarza się przy pieczeniu na blaszce.
  • Pizza nie przywiera do kamienia – kładąc ciasto z wybranymi składnikami na powierzchni kamienia do pizzy mamy gwarancję, że danie na pewno się do niego nie przyklei. Nie ma nic gorszego niż rozwalająca się pizza, którą trzeba odrywać w kawałkach od blaszki! Kamień rozwiązuje ten problem. 
  • Smak pizzy pieczonej na kamieniu jest zupełnie inny niż kiedy używamy zwykłej blachy – podczas pieczenia pizzy na blasze ciasto nie opieka się równomiernie, a cały proces pieczenia zajmuje o wiele dłużej. Właśnie dlatego sięgając po zwykłą blaszkę, nie osiągniemy tego pożądanego efektu chrupkości, spód będzie miękki i ciastowaty, a w najgorszym przypadku brzegi zaczną się przypalać, a ciasto w środku nadal będzie surowe. Natomiast korzystając z kamienia do pizzy, możemy w domowych warunkach zrobić dokładnie taką pizzę jak w najlepszych restauracjach.
  • Kamień do pieczenia nadaje się również do przygotowywania innych potraw – ten przydatny kuchenny gadżet można wykorzystać też do pieczenia ciasteczek, ciast, chleba, bagietek, bułek, tarty, a nawet mięsa, warzyw czy jajek. 

Domino's Pizza

Jak używać kamienia do pieczenia pizzy?

Jak piec pizzę na kamieniu? To bardzo proste! Wystarczy tylko trzymać się kilku ważnych zasad.

Krok 1. Nagrzej kamień do pizzy w piekarniku

Kamień należy włożyć do zimnego piekarnika (najlepiej na dolną półkę), a następnie ustawić jak najwyższą temperaturę. Pamiętajmy, że kamień do pizzy zawsze wkładamy do zimnego piekarnika, a dopiero potem włączamy grzanie. Nie wolno wkładać kamienia do już gorącego pieca, bo mógłby popękać.

Krok 2. Przygotuj ciasto i składniki na pizzę

Kiedy kamień się nagrzewa, możemy zająć się przygotowaniem ciasta, robieniem sosu pomidorowego i pokrojeniem składników na pizzę. Nagrzewanie trwa zwykle ok. 30-40 minut, więc będziemy mieć sporo czasu na przygotowanie swojej ulubionej pizzy. 

Krok 3. Umieść gotową pizzę na kamieniu

Gotową pizzę należy przełożyć do piekarnika za pomocą specjalnej łopatki. Warto od razu zaopatrzyć się w kamień do pizzy z łopatką, aby ułatwić sobie to zadanie. Po co potrzebna jest łopatka? Kamień po nagrzaniu jest bardzo gorący, więc istnieje spore ryzyko poparzenia podczas przekładania pizzy. Taka wygodna łopatka, posypana dodatkowo odrobiną mąki, ułatwi nam to zadanie. 

Krok 4. Upiecz pizzę, a potem wyciągnij ją z piekarnika

Po kilku minutach pizza będzie upieczona. Teraz należy delikatnie wsunąć łopatkę pod gotowe danie i ostrożnie przełożyć je na talerz. Sam kamień wyjmujemy z piekarnika, dopiero gdy całkiem ostygnie. 

Jaki kamień do pizzy wybrać? Granitowy, szamotowy, a może ceramiczny?

W sklepach znajdziemy całe mnóstwo kamieni o różnych kształtach i wykonanych z różnych materiałów. Na jaki się zdecydować? Kluczowy jest rodzaj kamienia.

Kamień szamotowy bardzo dobrze trzyma ciepło, a jego porowata struktura świetnie chłonie wilgoć, więc nadaje się do pieczenia cienkiej pizzy. Niestety porowatość może być przeszkodą, jeżeli chcemy na kamieniu przygotować też inne potrawy, bo ciężej takie akcesorium utrzymać w czystości. 

Kamień granitowy jest cięższy od szamotowego (może ważyć nawet do 9 kg), ale za to jest wyjątkowo wytrzymały i odporny na zarysowania, łatwy w czyszczeniu, bardzo długo utrzymuje ciepło oraz z łatwością można przygotować na nim też inne potrawy. Minusem jest to, że rozgrzewa się najdłużej i może się nie sprawdzić podczas robienia cienkiej pizzy, bo gorzej chłonie wilgoć. 

Kamienie ceramiczne są dość lekkie i łatwo dostępne w sklepach. Niestety są też najmniej wytrzymałe i szybko pękają, dlatego poleca się jednak wybierać pomiędzy szamotowymi i granitowymi. Kamień szamotowy będzie idealny dla wielbicieli cienkiej pizzy, za to granitowy lepiej sprawdzi się przy grubszych plackach oraz gdy chcemy na kamieniu do pizzy przygotowywać także inne dania. 

Jak czyścić kamień do pizzy?

Kamień do pieczenia pizzy można wyjąć z piekarnika, dopiero gdy całkiem ostygnie. Zwykle zajmuje to do 2 godzin. Dopiero wtedy możemy go umyć, tak żeby był gotowy do kolejnego pieczenia. Jak wyczyścić kamień do pizzy? To akcesorium myjemy tylko za pomocą wody bez dodatku żadnego detergentu, chyba że producent zaleca jakiś konkretny środek czyszczący. Tego typu kamienie mają na sobie specjalną powłokę, w którą mógłby wniknąć zwykły środek czystości i zepsuć nam smak kolejnej pizzy. 

Jeżeli nie mamy czasu albo chęci na samodzielne przygotowywanie pizzy, to dobrym pomysłem jest zamówienie doskonałej pizzy z menu Domino's Pizza. Jako dodatek lub urozmaicenie do pizzy polecamy pyszne sałatki, które cechują się bogatą ilością świeżych składników!

Pizza margherita
Frytki z kurczakiem

Domino's Pizza

banner promo

Skorzystaj z promocji

Zamów