Logo Dominos
17.07.2021 4 minuty
czytania

Historia pizzy - od czego się zaczęła?

Historia pizzy sięga czasów antycznych. Ten prosty posiłek jadany niegdyś przez najbiedniejszych dziś należy do ulubionych dań na całym świecie. Jedną z najpopularniejszych odmian tej potrawy jest pizza amerykańska – co roku przeciętny mieszkaniec USA zjada 46 kawałków pizzy. A oto jej krótka historia.

Historia dzisiejszej pizzy – skąd pochodzi?

Z jakiego kraju pochodzi pizza? Kto ją wymyślił? Placki przypominające pizzę jadano już w czasach starożytnych np. w Grecji i Egipcie, chociaż wtedy była tylko prostym wypiekiem przygotowanym z mąki i wody, pokrytym łatwo dostępnymi dodatkami (cebula, grzyby, przyprawy). Pizza znana nam w obecnym kształcie pojawiła się jednak dopiero w XVIII w. we Włoszech i stała się podstawowym źródłem pożywienia dla biednych Neapolitańczyków. Można było tanio ją kupić, zjeść w biegu, nie tracąc nawet czasu na wchodzenie do sklepu (pizzę sprzedawano na ulicy).

Trudno powiedzieć, kto pierwszy wymyślił pizzę, ale dopiero we Włoszech zaczęła stawać się tym daniem, które jadamy po dziś dzień. W najprostszej wersji na pizzy neapolitańskiej znajdował się czosnek, smalec i sól. Na tych bardziej pożywnych układano ser robiony z końskiego mleka, małe rybki (a właściwie narybek) i bazylię. Czasami dodawano też, wtedy jeszcze mało znane, pomidory.

Pizza nie była wybitnym daniem. Historia pokazuje, że przez długi czas nie traktowano jej jako potrawy, którą warto przyrządzać w domu. Dopiero kiedy pod koniec XIX w. pizza trafiła na dwór królewski i królowa Margherita uznała ten placek z serem mozzarellą, pomidorami i bazylią za wyśmienity, pizza zyskała miano dania narodowego.

Geneza słowa „pizza”

Trudno jasno określić, gdzie powstała pierwsza pizza. Problem jest też z ustaleniem, skąd wywodzi się słowo „pizza”. Pierwsze udokumentowane wzmianki tego określenia pochodzą z Włoch z 997 r. n.e. Niektórzy przypuszczają, że określenie to wywodzi się od greckiego „pitta”. Jeszcze inni sądzą, że nazwa pizzy pochodzi od starogermańskiego słowa „bizzo” (języka starogermańskiego używano na północy Włoch) oznaczającego „kąsek, gryz”. Prawdopodobnie nigdy nie uda się dojść do porozumienia czy pochodzenie pizzy i samego słowa określającego to danie należy przypisywać Włochom czy innym narodowościom. Jedno jest pewne – bez względu na etymologię słowa „pizza”, ten drożdżowy placek z dodatkami zawsze smakuje pysznie.

Historia pizzy

Podbój serc Europejczyków i nie tylko

Choć pizza gościła nawet na królewskich stolach i stała się we Włoszech daniem narodowym, jej ekspansja na resztę świata zaczęła się na dobre dopiero w latach 30. XX w. Wtedy Neapolitańczycy masowo przeprowadzali się na północ w poszukiwaniu pracy. Imigranci przynosili ze sobą cząstkę swojej kultury, w tym też swoje potrawy. Popularność tego dania wzrosła jednak w trakcie II wojny światowej za sprawą żołnierzy, którzy przybyli do Włoch. To oni rozpowszechniali tę potrawę wszędzie tam, dokąd byli wysyłani. Jednak to dopiero rozwój turystyki sprawił, że pizza i jej historia nabrały bardziej kulturalnego wymiaru. Pizzę zaczęto uznawać na narodowe danie Włochów.

Ekspansja pizzy do Ameryki

Historia powstania pizzy skrywa w sobie wiele tajemnic. Wiadomo jednak, że do Ameryki dotarła ona za sprawą włoskich imigrantów. Pierwszą pizzerię otwarto w 1905 r. w Nowym Jorku. Pizza cieszyła się wtedy dużą popularnością pośród włoskiej imigracji i stawała się powoli ulubionym daniem Amerykanów. W szybkim tempie powstawały nowe restauracje serwujące pizzę, a każda z nich próbowała dostosować jej smak do lokalnych potrzeb.

Krótko po tym jak USA przystąpiło do II wojny światowej, Teksańczyk Ike Sewell chcąc przyciągnąć klientów do swojej nowo otwartej pizzerii w Chicago, stworzył nową jej wersję. Pizza na grubym cieście miała wysoki i mocno wypieczony rant, była bogata w różne składniki i duże ilości sera. Do dziś ten rodzaj pizzy chicagowskiej uchodzi za najbardziej sycącą jej odmianę.

Inną wersją drożdżowego placka jest pizza amerykańska. Jej cechą charakterystyczną jest grube ciasto i obfitość składników. Ta pożywna pizza zawiera m.in. boczek, wołowinę i duże ilości sera.

Poznaj wszystkie pizze w ofercie Domino’s Pizza: https://dominospizza.pl/menu/pizza

A jak powstała pizza hawajska? Jej historia jest o tyle ciekawa, że miała być tylko eksperymentem. Nazwa pizzy jest myląca, bo jej ojczyzną wcale nie są Hawaje, ale Kanada. To właśnie tam grecki imigrant prowadził swoją restaurację, w której lubił zaskakiwać swoich gości niecodziennymi potrawami. Któregoś dnia położył na drożdżowy placek ananasa, żeby sprawdzić, jak taki smak się przyjmie. Później połączył ananasa z szynką i serem. Do dziś pizza hawajska to jeden z najbardziej kontrowersyjnych jej rodzajów – albo się ją uwielbia, albo się jej nie znosi. Włosi wciąż nie mogą zaakceptować tej pizzy i nie rozumieją, jak można ją lubić.

Pizzę hawajską możesz zamówić online na stronie: https://dominospizza.pl/lokale.   

Historia pizzy

Domino’s Pizza – historia w pigułce

Domino’s Pizza i jej historia zaczyna się w latach 60. XX w., kiedy to dwaj bracia – Tom i James Monoghan kupują pizzerię o nazwie DomiNick’s Pizza w stanie Michigan. W 1961 r. właścicielem lokalu pozostaje jedynie Tom Monoghan, który po pewnym czasie zmienia nazwę pizzerii na Domino’s Pizza. W 1967 r. otwiera się pierwsza franczyza Domino’s Pizza.

Dziś na całym świecie sieć pizzerii Domino’s Pizza sprzedaje ponad 1 mln placków dziennie. Jest jednym z wiodących sprzedawców pizzy. Do przygotowania tego włoskiego placka używa się tylko najlepszych i najświeższych składników, a w zależności od pory roku i okazji, pizzerie wprowadzają do swojej oferty nowe samki i połączenia. Zapraszamy do naszych lokali Domino’s Pizza!

Dwie pizze

Domino's Pizza

banner promo

Skorzystaj z promocji

Zamów