Sosy do pizzy | Domino's Pizza
08.05.2023 4 minuty
czytania

Sos do pizzy – jaki wybrać, aby podkreślić jej smak?

Dziś trudno wyobrazić sobie pizzę bez sosu pomidorowego, czosnkowego czy musztardowo-miodowego. Nie każdy jednak wie, że pierwszym „sosem” do pizzy była mieszanka czosnku i oliwy, którą starożytni Grecy smarowali swoje ulubione placki. W obecnej formie rozpropagowali je dopiero Amerykanie, którzy już w czasach nowożytnych zachwycili się tą potrawą i zapewnili jej światowy rozgłos. Dowiedz się, jak dobierać sosy do pizzy, aby podkreślić jej smak.

Sos do pizzy – krótka historia

Zdaniem wielu osób pizza i sosy do tego dania to pomysł Włochów. Jednak historia kultowej potrawy jest znacznie bardziej urozmaicona i znacznie wykracza poza tereny dzisiejszej Italii. Wbrew powszechnemu przekonaniu autorami pierwowzoru pizzy byli starożytni Grecy, którzy smarowali placki oliwą, czosnkiem i ziołami. Tak właśnie wyglądał „sos” do przysmaku, który na stałe zagościł w menu wielu restauracji. Pierwszy prawdziwy sos do pizzy powstał w XVIII wieku, kiedy to neapolitańczycy odkryli potencjał pomidorów i przekonali się, że mogą one doskonale podkreślić smak placków. Początkowo pizzę sprzedawano i jedzono w biegu, a jej głównymi amatorami byli przedstawiciele pracującej i niezbyt zamożnej części społeczności Neapolu.

Jak to się stało, że dziś wcinamy pizzę w towarzystwie tak wielu różnych sosów? Odpowiedzi na to pytanie należy szukać w historii włoskich rodzin, które w pierwszej połowie XX wieku emigrowały do USA w poszukiwaniu lepszych perspektyw. Ich pierwszym – i jak się również okazało, najbardziej trafionym – pomysłem na biznes stały się pizzerie, w których amerykańska ludność zakochała się bez pamięci. Amerykanie nie tylko zapewnili potrawie światowy rozgłos, lecz także zaczęli tworzyć jej różne wersje – opracowali przepis na grubsze ciasto, a oliwę i pomidory zamienili na sos czosnkowy, musztardowo-miodowy, słodko-kwaśny czy barbecue. Dziś szefowie kuchni wyróżniają ponad 50 głównych rodzajów pizzy, a do każdego zestawu składników dobrany jest odpowiedni sos. 

Klasyczny sos do pizzy – świeże pomidory i zioła

Mimo że dziś możemy delektować się praktycznie dowolnym sosem do pizzy, jego najbardziej klasyczna wersja ani na chwilę nie wyszła z mody. Mowa tu oczywiście o aromatycznym sosie pomidorowym, który doskonale łączy się niemal z każdym zestawem składników. Jak już wspomnieliśmy, sos pomidorowy rozpoczął swoją karierę już w XVIII wieku w Neapolu, ale na udoskonaloną recepturę trzeba było poczekać do końca XIX wieku. Przełomowym wydarzeniem okazały się odwiedziny królowej Małgorzaty Sabaudzkiej w pizzerii Brandi w Neapolu. Z tej okazji szef kuchni Rafaele Esposito stworzył specjalny wariant tego dania, który swoim wyglądem miał nawiązywać do flagi Włoch, a więc łączył ze sobą czerwień pomidorów, biel sera mozzarella i zieleń bazylii. W ten sposób powstała najpopularniejsza i uwielbiana do dziś pizza margherita, którą można znaleźć w ofercie każdej pizzerii. Trudno wyobrazić sobie to danie bez świeżego, aromatycznego sosu pomidorowego.

Chcesz przypomnieć sobie smak tego klasycznego dania? Sprawdź pizze w ofercie Domino’s – oprócz tradycyjnych kompozycji smaków znajdziesz tu także bardziej nowoczesne propozycje, np. pizzę o smaku burgera.

Najlepsze sosy do pizzy – jakie są rodzaje?

W ofercie Domino’s Pizza znajdziesz 5 rodzajów sosów do pizzy. Oprócz sosu pomidorowego możesz wybrać:

  • sos czosnkowy – jego niewątpliwym atutem jest delikatny, kremowy smak. Idealnie łączy się z mięsem, dodatkami warzywnymi i tworzy niezwykle smaczne połączenie z różnymi rodzajami serów;
  • sos bazyliowy – to propozycja, która również stanowi pewne nawiązanie do tradycji. Bazylia, która była przecież podstawą pizzy margherita, może podkreślić smak również innych rodzajów pizzy;
  • sos diablo – to wersja sosu pomidorowego dla amatorów nieco ostrzejszych smaków. Idealnie sprawdza się przede wszystkim jako dodatek do pizzy mięsnej;
  • sos barbecue (BBQ) – to połączenie pomidorów i przypraw. Łączy słodycz z lekko wędzonym, „przydymionym” posmakiem. Podobnie jak sos diablo, będzie doskonałym dodatkiem do pizz mięsnych. 

Wśród innych propozycji może pojawić się też sos śmietanowy, musztardowo-miodowy. Nie brakuje autorskich przepisów, za pomocą których szefowie kuchni chcą podkreślić wyjątkowość swoich potraw.

Jak dobierać sosy do pizzy?

Każdy rodzaj pizzy, jaki zamówisz, zawiera już sos jako bazę dla potrawy. W przypadku większości placków będzie to sos pomidorowy. Znajdziesz go w takich rodzajach pizzy jak margherita, capriciosa, pepperoni, americana, wegetariańska, diavola czy New Yorker. Delikatne sosy kremowe są podstawą dla pizzy quattro cheese, carbonara czy chicken alfredo. Podstawą do pizzy Texas BBQ jest z kolei sos barbecue. Oprócz tego możesz zamówić dodatkowe sosy do wybranego placka.

Wolisz zjeść pizzę wegetariańską z kremowym sosem? A może chcesz sprawdzić, jak 4 sery będą prezentowały się w połączeniu z klasycznym sosem pomidorowym? Pamiętaj, że dzięki kreatorowi pizzy możesz stworzyć niestandardowe połączenia, na które akurat masz ochotę. Jeśli składasz zamówienie online, skorzystaj z opcji „Kreator pizzy”, a w restauracji po prostu poinformuj kelnera, że chcesz skorzystać z takiej możliwości. 

Sos do pizzy to składnik, bez którego trudno wyobrazić sobie to danie. Sprawdź, gdzie znajduje się najbliższa pizzeria Domino’s i przypomnij sobie, jak smakują klasyczne propozycje lub spróbuj bardziej oryginalnych sosów!

Pyszna pizza  | Domino's Pizza
Posmakuj dobrego życia| Domino's Pizza

Domino's Pizza

banner promo

Skorzystaj z promocji

Zamów