Logo Dominos
Sytuacje, w których pizza może okazać się wybawieniem
16.11.2021 5 minut
czytania

Pieczenie, smażenie czy gotowanie – wady i zalety

Potrawy można przygotowywać na kilka sposobów, a każdy z nich ma swoje wady i zalety. Poddając produkty obróbce termicznej powinniśmy pamiętać, że liczy się nie tylko ich smak, ale także nasze zdrowie. Czym w takim razie różni się gotowanie i pieczenie od smażenia, grillowania lub duszenia na patelni?

Gotowanie

Jedną z najpopularniejszych metod przygotowywania potraw jest gotowanie. W ten sposób można przygotować pożywne zupy, aromatyczne sosy lub wyśmienite potrawy jednogarnkowe. Warto też podkreślić, że gotowane jedzenie jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Podczas tego procesu nie powstają szkodliwe substancje, które mogłyby zagrażać naszemu zdrowiu.

Trzeba jednak pamiętać, że długotrwałe gotowanie potraw może powodować utratę drogocennych składników odżywczych i mineralnych. Wiele witamin z łatwością przenika do wody, którą najczęściej wylewamy po ugotowaniu warzyw lub mięsa. Najpożywniejszymi potrawami gotowanymi są więc zupy i gulasze, bo w ich przypadku woda jest integralną częścią dania.

Aby zminimalizować straty składników odżywczych należy gotować produkty krótko i w niewielkiej ilości wody. Warzywa najlepiej wrzucać do wrzątku, aby zachowały swoje wartości, świeżość i aromat. Świetnym pomysłem jest również gotowanie na parze, które znacznie ogranicza utratę mikroelementów. Dania przygotowane w ten sposób są znacznie delikatniejsze i subtelniejsze, dlatego ich smak świetnie podkreślą mieszanki ziół.

Smażenie

Wielu zwolenników smażenia zwraca uwagę na to, że metoda ta pozwala wydobyć z potraw wyjątkowy aromat. Owszem, podczas takiej obróbki powstają związki, które znacznie podkręcają ich smak. Co więcej, witaminy rozpuszczalne w wodzie zostają w daniu, nie uciekając do rozgrzanego tłuszczu. Na patelni najczęściej przyrządzamy kotlety, potrawy jajeczne lub rybne. Nieodzownym elementem polskiego, niedzielnego obiadu jest przecież schabowy z ziemniaczkami i surówką. Mimo wyjątkowego smaku potraw, warto zaznaczyć, że najczęściej są one ciężkostrawne. Smażenie sprawia, że produkty chłoną tłuszcz, znacznie zwiększając swoją kaloryczność. Zdrowszą alternatywą będzie duszenie mięsa na patelni po ówczesnym krótkim podsmażeniu.

Wśród wad smażenia można wskazać także to, że wysoka temperatura powoduje wydzielanie się toksycznych związków i utratę niektórych witamin (A, D, E i B6). Aby smażone potrawy były zdrowsze pamiętajmy o częstej zmianie tłuszczu i wybieraniu oleju rzepakowego lub oliwy. Pomocne będzie też odsączanie smażonych produktów na ręczniku papierowym.

Grillowanie

Inną metodą obróbki termicznej jest grillowanie – potrawy przyrządza się z pomocą specjalnego rusztu lub patelni grillowej. Metoda ta jest prosta, szybka i przyjemna, daje też wiele możliwości – możemy grillować mięso, warzywa, ryby lub sery. Tak przygotowywane dania są wyjątkowo aromatyczne i smaczne, ale czy zdrowe? Odpowiedź w dużej mierze zależy od tego, jaki grill do przygotowania potrawy wybierzemy.

Ewidentną zaletą grillowania jest to, że nie potrzebujemy dużej ilości tłuszczu, a w przypadku mięsa chodzi wręcz o to, aby większą jego część wytopić. Pamiętajmy jednak, że klasyczny grill węglowy wiąże się z wydzielaniem dymu i toksycznych związków, które przenikają do jedzenia. Lepiej wybrać więc grill elektryczny, gazowy lub skorzystać ze specjalnej patelni.

Gotowanie w mikrofalówce

Mimo tego, że gotowanie kojarzy nam się głównie z garnkiem ustawionym na płycie grzewczej, do tego celu możemy wykorzystać też mikrofalówkę. Z łatwością przygotujemy w niej proste dania - popcorn na wieczór filmowy, czekoladowe ciasto w kubeczku lub zapiekane warzywa. Cały proces przebiega dosyć szybko, sprawnie i wygodnie, ale ma swoje ograniczenia. Potrawy nagrzewają się nierównomiernie, ciężko przygotować bardziej wykwintne dania, a kontrola nad gotowaniem jest nieco utrudniona.  Oczywiście, im bardziej zaawansowane urządzenie, tym większe możliwości. Trzeba jednak przyznać, że częściej mikrofalówka wykorzystywana jest do podgrzewania i rozmrażania potraw, a nie ich gotowania.

Co jeszcze możemy zaliczyć do wad? Przeciwnicy gotowania w mikrofalówce wskazują na szkodliwość fal elektromagnetycznych, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Innym minusem jest także to, że w niedopieczonych częściach jedzenia mogą znajdować się bakterie takie, jak np. salmonella. Lepiej unikać więc przygotowywania w mikrofalówce potraw z surowego mięsa, ryb lub jaj.

Pieczenie

Kolejną metodą obróbki termicznej jest pieczenie. Pozwala ono przygotować soczyste, aromatyczne i lekkostrawne dania, które są znacznie zdrowsze niż te smażone na patelni. Dlaczego? Potrawy pieczone nie wymagają dużej ilości tłuszczu – większość z nich możemy upiec na blasze lub w naczyniu żaroodpornym bez jego dodatku. Potrzebujemy też najczęściej niższej temperatury, dzięki czemu zmniejsza się utrata składników odżywczych. Warto kontrolować jednak czas pieczenia, co prawda skórka tworząca się na jedzeniu zapobiega utracie soków, ale zbyt długi proces może prowadzić do wysuszenia jedzenia.

Wielką zaletą pieczenia jest fakt, że w piekarniku możemy przygotować praktycznie każde danie. Daje nam to praktycznie nieograniczone możliwości. Upieczemy w nim zarówno przepysznego kurczaka oraz soczystego łososia, jak i wyborne, domowe ciasto, a cały proces nie zajmie wiele czasu. Niezwykle prostą i smaczną potrawą pieczoną jest także pizza. Klucz do jej sukcesu to chrupiące ciasto, ciągnący ser i aromatyczne dodatki, które dzięki pieczeniu tworzą idealną kompozycję. Na jej spodzie możemy umieścić wszystkie ulubione składniki, których smak idealnie podkreśli pomidorowy sos.

Sprawdź menu Domino’s Pizza i znajdź swoje ulubione połączenie >>

Pizza z dodatkami
Pizza margherita

Domino's Pizza

banner promo

Skorzystaj z promocji

Zamów