Świeża pizza Pepperoni | Domino's Pizza
20.12.2022 3 minuty
czytania

Został Ci kawałek pizzy? Sprawdzone sposoby na odgrzanie

Pizza to jedno z najbardziej lubianych dań. Mimo to nie zawsze możesz zjeść ją do ostatniego kawałka. Pozostawienie tej potrawy na kolejny dzień to całkiem niezły pomysł. Wystarczy tylko wiedzieć, jak odgrzać pizzę, by zachowała swój doskonały smak i aromat. W tym celu użyj piekarnika, mikrofali lub patelni. Podpowiadamy, jak to zrobić i na co uważać!

Jak przechowywać pizzę, aby nadawała się do odgrzania?

Gdy zamawiasz pizzę, z pewnością wybierasz wariant na miarę swojego apetytu. Jednak może okazać się, że – mimo wcześniejszego głodu – nie jesteś w stanie zjeść dania w całości. Większość lokali, w tym też pizzerie Domino’s, umożliwia zabranie niezjedzonych kawałków pizzy na wynos. Zostaną one zapakowane w specjalnie przeznaczone do tego pudełko, w którym bezpiecznie doniesiesz potrawę do domu. Po powrocie pamiętaj o włożeniu pizzy do lodówki, ponieważ większość dodatków znajdujących się na jej wierzchu – np. ser, szynka czy inne rodzaje mięsa – wymaga przechowywania w niskiej temperaturze.

Aby pizza nie „wchłonęła” zapachów innych produktów, które znajdują się w lodówce, możesz pozostawić ją w pudełku. Postaw ją jednak w widocznym miejscu i nie zapomnij wykorzystać następnego dnia. Istnieją sposoby, by odgrzać pizzę, ale danie przechowywane przez dłuższy czas nie będzie się nadawało do spożycia. 

Jak podgrzać pizzę w piekarniku – najważniejsze zasady

Jeśli masz w lodówce kilka kawałków pizzy, nie jedz ich na zimno. Odgrzewanie w piekarniku sprawi, że odzyskają swój aromat, chrupkość i doskonały smak, a ty będziesz mieć znakomitą przekąskę lub nawet danie obiadowe. Aby odgrzać pizzę tą metodą:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jeśli ustawisz na 200 stopni Celsjusza, pizza będzie bardziej chrupiąca.
  2. Włącz tryb góra-dół. Odgrzewanie tylko od dołu lub od góry może sprawić, że danie stanie się „gumowate” i straci swój smak.
  3. Wyjmij pizzę z pudełka. Jeśli została ona zapakowana przez obsługę pizzerii w pergaminowy papier, włóż placek do piekarnika razem z nim. Opcjonalnie możesz obłożyć go folią do pieczenia.
  4. Podgrzewaj pizzę przez ok. 5–6 minut. To idealny czas, aby odzyskała swoją chrupkość i aromat.

Jeśli po podgrzaniu masz ochotę na kolejne danie, sprawdź, jakie są przystawki i pizze w promocji, a następnie zamów pyszne danie z Domino’s Pizza.

Jak podgrzać pizzę bez piekarnika?

Jeśli nie masz w domu piekarnika lub twoje urządzenie zostało właśnie uszkodzone, nie musisz rezygnować z jedzenia placka na ciepło. Odgrzanie pizzy bez piekarnika jest możliwe – pomoże w tym mikrofalówka, patelnia lub grill. W „podbramkowej” sytuacji możesz skorzystać z opiekacza, jednak wtedy powinieneś zapomnieć o estetycznym wyglądzie pizzy, musisz też liczyć się z tym, że urządzenie trzeba będzie gruntownie wyczyścić.

Jak odgrzać pizzę w mikrofali?

Mikrofalówka to sprzęt, który również pozwoli ci odgrzać pizzę. Możesz zrobić to w najprostszy sposób – wybierz tryb grill i wstaw danie na 30 lub 60 sekund. Jeśli jednak zależy ci, aby ciasto pozostało pulchne i chrupiące, musisz użyć nieco sprytu:

  1. Do niewielkiego naczynia (np. małego kubka) wlej wodę i razem z pizzą włóż je do mikrofali.
  2. Postaw naczynie w rogu, a kawałki pizzy na środku.
  3. Ustaw opcję grill, jeśli twoje urządzenie daje taką możliwość. 
  4. Uruchom mikrofalę na 30 lub 60 sekund.

Niespełna minuta wystarczy, aby ciasto odzyskało świeżość i aromat. Nie musisz się obawiać, że para wodna z naczynia zbytnio zmiękczy ciasto. Pamiętaj jednak, aby nie podgrzewać placka w mikrofali zbyt długo. Składniki pizzy capricciosa i dodatki do innych wariantów tego kultowego dania nie lubią zbyt wysokich temperatur.

Odgrzewanie pizzy na patelni – o czym należy pamiętać?

Jeśli nie masz ani piekarnika, ani mikrofali, z pomocą przychodzi patelnia – niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Najlepiej sprawdzi się taka z nieprzywierającą powłoką. Przed rozpoczęciem podgrzewania nie polewaj naczynia tłuszczem, ponieważ danie ma zostać tylko podgrzane, a nie usmażone.

Aby odgrzać pizzę na patelni:

  1. Połóż kawałki pizzy na środku patelni.
  2. Przykryj pizzę kawałkiem folii aluminiowej.
  3. Ustaw płomień na średnią moc, aby proces podgrzewania przebiegał stopniowo, a danie się nie przypaliło. 
  4. Podgrzewaj pizzę przez ok. 5 minut. 

Położenie folii aluminiowej sprawi, że dodatki znajdujące się na wierzchu podgrzeją się, ale nie przypalą, a mozzarella delikatnie się rozpuści, co ma kluczowe znaczenie np. w przypadku pizzy 4 sery. Pamiętaj, aby nie przykrywać dania pokrywką od patelni – ten niewłaściwy ruch sprawi, że para wodna zacznie skraplać się i wsiąkać w ciasto, które całkowicie utraci chrupkość i stanie się wilgotne. 

Jak się okazuje, nie potrzebujesz piekarnika, aby odgrzać pizzę. Dzięki patelni, mikrofali lub grillowi ze smakiem zjesz odgrzane danie. Jeśli będziesz miał ochotę na dokładkę, odwiedź lokal Domino’s Pizza lub złóż zamówienie online.

Zobacz także: Pieczenie, smażenie czy gotowanie

Sekrety pizzy- Domino's Pizza
Posmakuj dobrego życia| Domino's Pizza
Frytki z polędwiczkami | Domino's Pizza

Domino's Pizza

banner promo

Skorzystaj z promocji

Zamów