czytania
Pizza capricciosa – na czym polega jej wyjątkowość?
Capricciosa to jeden z klasycznych rodzajów pizzy, który znajduje się w pierwszej trójce najbardziej lubianych odmian tego kultowego dania. Wszystko dzięki kompozycji powszechnie lubianych składników, takich jak szynka, aromatyczna mozzarella oraz pieczarki. Ogromnym atutem tej pizzy jest delikatny smak, dzięki któremu często wybierają ją rodziny z dziećmi. Sprawdź, na czym polega wyjątkowość tego placka.
Pizza capricciosa – historia, ciekawostki
Chyba nie istnieje pizzeria, która nie miałaby pizzy capricciosa w swoim menu. Początków tego klasycznego dania należy szukać w XVIII wieku w Neapolu, kiedy to placek z aromatycznymi dodatkami podbił serce króla Ferdynanda II Burbona. Od tamtej pory pizza zaczęła być popularna nie tylko wśród ubogiej części społeczeństwa, lecz także zagościła na dworze królewskim. W miarę upływu czasu szefowie kuchni zaczęli tworzyć kolejne przepisy i wykorzystywać lokalne produkty, aby potrawa stała się jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna.
Pod koniec XIX wieku królowa Małgorzata Sabaudzka odwiedziła jedną z pizzerii, gdzie ugoszczono ją plackiem z dodatkami w narodowych kolorach Włoch: czerwieni odpowiadał sos pomidorowy, bieli ser mozzarella, a zieleni bazylia. Tak powstała klasyczna pizza margherita, a niedługo po niej wynaleziono przepis dla bardziej wymagających smakoszy. Capricciosa – co w dosłownym tłumaczeniu oznacza po prostu „kapryśna” – oprócz sera mozzarella i ziół miała na wierzchu gotowaną szynkę, pomidory, karczochy oraz grzyby. Jej twórca, którego nazwiska niestety nie znamy, zapewne nie zdawał sobie sprawy, że jego receptura na stałe zagości w restauracyjnych kartach.
Warto zaznaczyć, że w Polsce mamy tendencję do błędnego zapisu nazwy tego dania. Często widzi się zapis “pizza capriciosa”, lecz jest on niepoprawny. Nie można zapomnieć o podwójnej literze “c” w nazwie tej pysznej pizzy. Trudności sprawia również jej wymowa. Nazwę tego rodzaju pizzy powinno się czytać jako “kapriczioza”.
Capricciosa w rankingu ulubionych rodzajów pizzy
O popularności poszczególnych rodzajów pizzy najlepiej wiedzą szefowie kuchni, którzy przygotowują je dla gości. Capricciosa to jedna z najczęściej zamawianych pozycji z menu. Świadczą o tym rozmaite rankingi publikowane w sieci – według nich ten wariant kultowego dania zajmuje miejsce w pierwszej trójce, a niekiedy jest liderem zestawienia. Do ulubionych pizz Polaków zalicza się również pepperoni, gdzie klasyczny smak potrawy zostaje uzupełniony ostrą, wyrazistą w smaku kiełbaską. Niezmiennym uznaniem wśród smakoszy cieszy się klasyczna margherita z prostymi składnikami. To doskonała opcja bezmięsna, po którą często sięgają wegetarianie. Dla najmłodszych jest to zazwyczaj pierwszy rodzaj pizzy, jaki mają okazję spróbować.
Na czym polega fenomen pizzy capricciosa, królującej w wielu rankingach? Sekret tkwi zapewne w powszechnie lubianych dodatkach i niezwykle smacznej kompozycji smakowej, jaką wspólnie tworzą – połączenie ciągnącego sera, pieczarek i szynki to istna rozkosz dla kubków smakowych. Dzięki pysznym składnikom i łagodnemu sosowi powstaje idealne danie na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Chętnie jedzą je również dzieci, choć w ich przypadku najlepiej sprawdzają się nieco uproszczone przepisy bez karczochów czy pomidorów.
Co znajduje się na wierzchu pizzy capricciosa?
W najbardziej klasycznym przepisie na pizzę capricciosa znajdziemy ser mozzarella, pieczoną szynkę, grzyby, a także warzywa – pomidory i karczochy. Prozdrowotnych właściwości tego ostatniego nie sposób pominąć. Karczochy są cenione w wielu kuchniach świata oraz od dawna uważane za naturalny lek na problemy trawienne i łatwo dostępny sposób na utrzymanie wątroby czy nerek w dobrej kondycji. Co więcej, zawierają one mnóstwo witamin, regulują poziom cholesterolu, jak również pomagają utrzymać odpowiednie stężenie cukru we krwi. Jak się więc okazuje, pizza capricciosa to nie tylko rozkosz dla podniebienia, lecz także korzyść dla zdrowia.
Na tym rodzaju pizzy – oprócz tradycyjnych składników – znajdziesz szynkę parmeńską, oliwki, oliwę, bazylię lub jaja. Większość szefów kuchni rezygnuje z grzybów leśnych na rzecz pieczarek, które są łatwiej dostępne i mogą być spożywane również przez dzieci. Restauracje proponują różne warianty tego przepisu. Cechą charakterystyczną powinien być jednak łagodny, zazwyczaj kremowy sos. Sprawdź, jakie jeszcze sosy do pizzy będą pasowały do tego dania!
Pizza capricciosa w ofercie Domino’s
W menu Domino’s Pizza nie brakuje capricciosy z aromatyczną mozzarellą, pieczarkami, szynką i sosem pomidorowym. Przygotowywana jest, jak inne pizze z oferty Domino’s, w 4 rozmiarach: małym o średnicy ok. 22 cm- krojonym na 4 kawałki, średnim o średnicy ok. 28 cm -krojonym na 6 kawałków, dużym o średnicy ok. 33 cm- krojonym na 8 kawałków i w rozmiarze XXL o średnicy ok. 37 cm- krojonym na 10 kawałków.
Do swojego placka możesz zamówić jedną z przystawek: pieczywo czosnkowe, łódeczki ziemniaczane lub chicken wings w różnych smakach. Sprawdź promocje na pizzę, aby cieszyć się doskonałym smakiem w korzystnej cenie.
Pizza capricciosa to doskonała propozycja na rodzinny obiad, szybki lunch w pracy lub spotkanie towarzyskie. Sięgaj po nią zawsze wtedy, gdy masz apetyt na klasyczną kompozycję smaków. Dziel się nią z rodziną lub przyjaciółmi i wspólnie cieszcie się pysznym jedzeniem.
Zobacz także: Pizza 4 sery