Logo Dominos
23.07.2021 4 minuty
czytania

Najlepszy ser na pizzę - jaki wybrać?

Aromatyczny i ciągnący ser to podstawa pysznej pizzy. To on podkreśla smak wszystkich składników, dopełniając całą kompozycję i rozpieszczając zmysły. Pojawia się tu jednak kluczowe pytanie – jaki jest najlepszy ser na pizzę? Pierwszą odpowiedzią jest najczęściej mozzarella, ale to niejedyny możliwy wybór. Z powodzeniem można wykorzystać także inne rodzaje sera, które świetnie podkręcą smak pizzy.

Jaki ser na pizzę wybrać?

Idealna pizza to chrupiące ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, świeże dodatki i przepyszny, ciągnący ser. Na szczególną uwagę zasługuje zwłaszcza ostatni element – jego zadaniem jest połączenie wszystkich składników. Co więcej, ser nie tylko doskonale komponuje się z mięsem czy warzywami, ale pomaga również wydobyć ich smak. Trzeba pamiętać jednak, że nie każdy ser smakuje tak samo, a poszczególne rodzaje różnią się intensywnością doznań, fakturą i zapachem.

W takim razie, jaki ser do pizzy wybrać? Dużo zależy od składników, które znajdą się na placku. Jeśli postawimy na połączenie mniej wyrazistych produktów, mocny smak sera może sprawić, że będą one niewyczuwalne. Należy postawić więc na kompozycję, która idealnie się uzupełnia i tworzy wielowymiarowe połączenie. Bez względu na to, jaki rodzaj ostatecznie wybierzemy ważne jest, aby ser na pizzę był świeży i dobrej jakości, co zapewni jej wyborny smak.

Zamów najlepszą pizzę z pizzerii Domino’s >>

Mozzarella

Najpopularniejszy ser do pizzy to mozzarella. Produkt ten pochodzi z południowych Włoch, dokładnie z regionu Kampania, ale ogromną popularnością cieszy się na całym świecie. Oryginalna mozzarella wytwarzana jest ze świeżego mleka bawolic, często można jednak spotkać także tę produkowaną z mleka krowiego. Jej delikatny smak i kremowa konsystencja sprawiają, że ser ten świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie kolorowych warzyw, wyrazistych mięs, ale także świeżych owoców takich, jak truskawki czy gruszka.

Ser mozzarella główną rolę gra między innymi w pizzy neapolitańskiej, gdzie łączy się z chrupiącym ciastem, sosem pomidorowym i świeżą bazylią. Co oprócz delikatnego smaku sprawia, że mozzarella na pizzę to świetny wybór? Pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna się cudownie roztapiać, tworząc idealnie ciągnącą konsystencję.

Sery do pizzy

Cheddar

Na pizzy sprawdzi się nie tylko miękka, biała mozzarella, ale także żółty, krowi ser cheddar. Oryginalnie pochodzi z angielskiego regionu Somerset, ale produkowany jest obecnie w wielu krajach. Największą popularnością cieszy się w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, gdzie dodawany jest do pizzy, tostów, zapiekanek czy pieczonych dań z ziemniakami i kurczakiem. Cheddar bardzo dobrze się topi, ale nie jest typowym, ciągnącym się serem. Długotrwałe podgrzewanie sprawia, że na powierzchni potrawy tworzy się chrupiąca, serowa skorupka.

Jego smak zależy od długości dojrzewania – na początku jest łagodny i lekko kremowy, a z czasem staje się bardziej wyrazisty, ostrzejszy i nieco orzechowy. Cheddar jest tłustym serem, który ma także wiele wartości odżywczych – zawiera dużą ilość białka, wapnia, fosforu i kwasów omega-3.

Ementaler

Ser ementalski pochodzi ze Szwajcarii, a jego nazwa nawiązuje do doliny rzeki Emme w kantonie berneńskim. Jest podpuszczkowym, twardym serem dojrzewającym o zwartej konsystencji, a jego cechą charakterystyczną są duże, owalne dziury. Okazuje się, że jest ich znacznie więcej, gdy ementaler produkowany jest z mleka krów żywionych świeżą trawą. Dlatego też dziury będą bardziej spektakularne w serze wytwarzanym latem.

Jeśli zastanawiasz się, jaki ser na pizzę będzie idealny, aby podkreślić smak warzyw i mięsa – postaw na ementaler. Ma łagodny, ale wyrazisty smak i z łatwością można wyczuć w nim słodkie, orzechowe nuty. Dobrze reaguje na wysokie temperatury i świetnie się topi, dzięki czemu przez wielu uznawany jest za najlepszy ser na pizzę.

Pizza z serem

Ser lazur

Pizza kojarzy się najczęściej z żółtym, ciągnącym serem, który idealnie łączy wszystkie dodatki. Coraz większą popularnością cieszą się jednak takie produkty, jak ser lazur, które nadają potrawie niebanalnego smaku. Lazur jest lekko słonawy i bardzo wyrazisty, a w ustach na długo pozostawia aromatyczny, nieco ostry i grzybowy posmak.

Jego pierwowzorem jest roquefort – owczy ser pochodzący z Francji, który wytwarza się ze świeżego, surowego i niefiltrowanego mleka owiec. Ser pleśniowy lazur produkowany jest z mleka krowiego oraz dodatku podpuszczki mikrobiologicznej. Bardzo łatwo można rozpoznać go po głębokiej, przerośniętej i niebieskiej pleśni oraz kremowej i aksamitnej konsystencji.

Serowa uczta – pizza cztery sery

Pizza cztery sery to prawdziwa gratka dla wielbicieli sera! Tradycyjny przepis wywodzi się z Włoch i prawdopodobnie powstał w Lacjum w XVIII wieku. Zazwyczaj nazywana jest Quattro Formaggi, co oznacza użycie czterech rodzajów sera na pizzy. Jej podstawowym składnikiem jest mozzarella, która cudownie się ciągnie i jest niejako bazą całej kompozycji. Kolejnymi elementami są: ser pleśniowy lub dojrzały, ser miękki lub śmietankowy oraz twardy ser.

Na całym świecie powstaje jednak wiele wariacji pizzy cztery sery, które w sposób dowolny łączą różne rodzaje serów na pizzy. Częstym dodatkiem jest też sos śmietanowy, który zastępuje ten klasyczny, pomidorowy. W Domino’s znajdziesz pizzę Quattro Cheese z mozzarellą, cheddarem, ementalerem i serem lazur, których połączenie tworzy niesamowitą kompozycję o głębokim smaku. Taka pizza serwowana na pysznym, grubym cieście jest  wyjątkowo smaczna i stanowi doskonałą propozycję dla wszystkich miłośników pizzy oraz smakoszy serów!

Sprawdź, czym jeszcze zaskoczy Cię menu Domino’s >>

Pizza 4 sery
Dwie pizze

Domino's Pizza

banner promo

Skorzystaj z promocji

Zamów