Logo Dominos
Pizza z dodatkami
13.07.2021 4 minuty
czytania

Dodatki na pizzę - co warto wybrać i jak łączyć?

Pizza to danie, które oryginalnie pochodzi z Włoch i z czasem stało się charakterystyczne dla wielu kuchni na całym świecie Sekret udanego placka tkwi w jego uniwersalności i świeżości, a także w wyjątkowym smaku. Podstawą jest tu oczywiście chrupiące, grube, średnie lub cienkie ciasto, w zależności od preferencji oraz ciągnący ser, a dodatki mogą już być niezwykle różnorodne. W takim razie z czym zrobić pizzę, aby smakowała absolutnie wyjątkowo?

Składniki na pizzę – o czym należy pamiętać

Dodatki do pizzy to rzecz indywidualnego gustu, a ich wybór zależy od tego, co najbardziej lubimy jeść. Możemy wykorzystać jedno z klasycznych i dobrze znanych połączeń lub zdecydować się na wariant nieco bardziej wyszukany. Bez względu na wybór, trzeba pamiętać jednak o tym, aby składniki na pizzę były świeże – zapewni to daniu wyjątkowy smak.

Co jeszcze warto wziąć pod uwagę? Dodatki na pizzę powinny zostać wcześniej odsączone, żeby pozbyć się z nich nadmiaru płynu. W przeciwnym wypadku ciasto zrobi się wilgotne i nieapetyczne. Składniki takie, jak mozzarella w zalewie lub marynowane oliwki i kapary, najlepiej pozostawić na chwilę, aby ociekły z nadmiaru wody.

Istotne jest także zachowanie odpowiedniej kolejności nakładania poszczególnych składników. Najpierw należy rozsmarować na cieście sos pomidorowy, a następnie posypać całość serem. Ostatnim etapem jest ułożenie reszty dodatków na pizzę. Tu nie ma żadnych wytycznych – jeśli chcesz przygotować prawdziwą amerykańską, aromatyczną pizzę, wykorzystaj wszystkie swoje ulubione składniki do woli! Jeśli marzy nam się pizza z rukolą, produkt ten dodajmy już po upieczeniu placka, inaczej rukola traci swoje właściwości, może być gorzka, wysuszona i niesmaczna. Podobnie sytuacja ma się ze świeżą bazylią. Zatem najlepiej świeże przyprawy i zioła dodać po wypieczeniu placka i to w obfitej ilości!

Biała pizza

Pizza margherita

Najbardziej klasyczną i zarazem najsłynniejszą pizzą jest pizza margherita. Według wielu przekazów wymyślił ją piekarz z Neapolu – Raffaele Esposito. Został on poproszony o przygotowanie wyjątkowego dania dla króla Umberto I oraz jego żony Margherity di Savoia przebywających na wakacjach w Neapolu. Esposito wykorzystał tylko trzy produkty: kremową, białą mozzarellę, czerwony sos pomidorowy i świeżą, zieloną bazylię.

Połączenie to podbiło serce królowej i zachwyciło jej podniebienie. Na jej cześć kompozycja ta została nazwana właśnie jej imieniem, zdobywając popularność na całym świecie. Niektórzy twierdzą jednak, że przepis ten jest znacznie starszy, a nazwa pizzy pochodzi od słowa margherita, czyli stokrotka. Nawiązywać do niej miało specyficzne ułożenie dodatków na pizzy – białe kawałki mozzarelli i zielone listki bazylii przypominały wyglądem właśnie stokrotki. Bez względu jednak na to, w jakich okolicznościach powstał przepis, do dzisiaj pizza margherita opiera się na tych samych dodatkach. Kompozycja zachwyca prostotą i wyjątkowym smakiem, a jej sekretem jest to, aby ciasto było idealnie chrupiące, a składniki na pizzę miały najlepszą jakość. Margherita smakuje doskonale w każdym wydaniu – również gdy jest serwowana w wersji amerykańskiej, czyli na grubym, pożywnym i jednocześnie lekkim cieście.

Pizza margherita

Pizza pepperoni

Kolejną i niezwykle prostą kompozycją jest pizza pepperoni. Swą nazwę zawdzięcza suchej kiełbasie o ostrym smaku, która przypomina salami. Oryginalny przepis opiera się na mięsie wieprzowo-wołowym z dodatkiem papryczki pepperoni, które musiało dojrzewać przez kilka długich miesięcy. Kiełbasa ta swą popularność zawdzięcza w głównej mierze włoskim imigrantom zamieszkującym Stany Zjednoczone. Amerykanie pokochali smak tej pikantnej kiełbasy i znacznie usprawnili proces produkcji, co wpłynęło znacząco na jej dostępność.

Amerykańska wersja pizzy pepperoni, oprócz grubego ciasta, sosu i kiełbasy, zawiera w sobie także kawałki papryki i oliwki.

Pizza carbonara

Nietypową kompozycją jest carbonara, czyli tak zwana pizza bianca (biała pizza). Nie znajdziemy tu często stosowanego sosu pomidorowego, bazylii czy szynki. W takim razie, co można dodać do tej pizzy? Klasyczna kompozycja opiera się na jajkach, boczku, czarnym pieprzu oraz twardym serze pecorino lub parmezanie. Pizzę carbonara często podaje się także z sosem śmietanowym, mozzarellą oraz cebulą i pieczarkami. Najważniejszą zasadą jest jednak to, aby nie wykorzystywać w niej pomidorów.

Pizza capriciosa

Dobrze znaną i lubianą pizzą jest również capriciosa. Do jej przygotowania wykorzystuje się kawałki mozzarelli, sos pomidorowy, pieczarki, gotowaną szynkę oraz karczochy. Ten ostatni składnik nie cieszy się popularnością wśród Polaków, dlatego w naszym kraju najczęściej jest pomijany. Często można natomiast spotkać capriciosę z innymi produktami takimi, jak: szynka parmeńska, czarne oliwki lub cebula. Delikatny smak pizzy sprawia, że chętnie sięgają po nią również najmłodsi.

Eksperymentowanie z dodatkami

Dzięki temu, że pizza jest daniem niezwykle uniwersalnym możemy eksperymentować, dowolnie łącząc dodatki. Jedynym ograniczeniem w jej komponowaniu jest więc tylko nasza wyobraźnia. Mimo tego, że często wybieramy klasyczne smaki, czasami mamy ochotę na nieco bardziej wyszukane połączenia. Jedną z takich nietypowych propozycji jest na przykład pizza na słodko, podawana z czekoladą, żurawiną lub owocami. Trzeba jednak przyznać, że jej największymi fanami najczęściej są dzieci.

Klasyczna pizza składniki ma zazwyczaj dobrane w taki sposób, aby tworzyły harmonijną kompozycję. Co w przypadku, gdy marzy nam się coś absolutnie wyjątkowego? Możemy skorzystać z kreatora pizzy dostępnego na stronie Domino’s i w prosty sposób stworzyć połączenie dopasowane do własnych upodobań. Z czym może być pizza? Do wyboru mamy mnóstwo dodatków takich, jak: suszone pomidory, ananas, kukurydza, szynka dojrzewająca, szpinak, płatki chili lub pomidorki koktajlowe.

Sprawdź menu Domino’s i znajdź swoje idealne połącznie >>

Pizza wegetariańska – jakie dodatki wybrać

Mimo tego, że najczęściej pizza kojarzy się z mięsnymi dodatkami, z powodzeniem możemy je pominąć. Pizza wegetariańska to najczęściej połączenie aromatycznych warzyw i pysznego sera, który świetnie wydobywa ich smak. W łatwy sposób można wybrać tę opcję z menu Domino’s Pizza, dzięki specjalnemu oznaczeniu „vege”. Na liście szybko odszukamy zielone listki, które wskazują na pizzę wegetariańską niezawierającą mięsa. Wśród gotowych, warzywnych propozycji możemy znaleźć: Veggie Supreme, Bianco-Verde lub Vegetariana. Jeśli jednak mamy ochotę na prawdziwą serową ucztę, świetną opcją będzie Quattro Cheese lub klasyczna Margherita z podwójnym serem.

Sos na pizzę – jaki warto wybrać?

Nieodzownym elementem pizzy jest sos, który nakładany jest na spód placka. Najczęściej wykorzystuje się ten przygotowywany z pomidorów i aromatycznych ziół. Możemy zdecydować się także na sos śmietanowy, tworząc białą pizzę lub BBQ, aby nadać jej lekko dymnego posmaku.

Sos to nie tylko baza pod dodatki na pizzę, ale również sposób na urozmaicenie jej smaku bezpośrednio przed zjedzeniem. Bardzo często placek polewamy ketchupem, ale to nie jedyna możliwa opcja. W Domino’s Pizza możemy zamówić klasyczny sos pomidorowy lub czosnkowy. Ciekawymi propozycjami są też dip czosnkowo-ziołowy i sos bazyliowy, które dodadzą pizzy więcej aromatu. Fani ostrości mogą zdecydować się na sos diablo, a wielbiciele amerykańskiego smaku na sos BBQ. Każdy z nich doskonale pasuje do pizzy, a ich wybór należy wyłącznie od naszych upodobań.

Zamów najlepszą pizzę w Twoim mieście – sprawdź lokale Domino’s Pizza >>

Pizza z dodatkami
Pizza 4 sery
Pizza margherita

Domino's Pizza

banner promo

Skorzystaj z promocji

Zamów