Logo Dominos
10.07.2021 4 minuty
czytania

Sekrety udanej pizzy - to musi się udać!

Co sprawia, że podawana w lokalach pizza zawsze smakuje tak dobrze? Sekret udanej pizzy to nie tylko dobrej jakości składniki, ale przede wszystkim ciasto, sos, odpowiednie proporcje oraz sposób pieczenia. Na co należy zwrócić uwagę?

1. Kolejność dodawania składników

Podstawę każdej pizzy stanowi oczywiście odpowiednio przygotowane ciasto drożdżowe. Najlepiej sprawdza się w tym przypadku mąka 00 lub typ 550. Istotną rolę odgrywa tu także odpowiednio długie zagniatanie i leżakowanie ciasta w lodówce. Najlepsze rezultaty, pozwalające zachować w cieście cenne pęcherzyki powietrza, uzyskuje się przez rozciąganie ciasta na blacie zamiast jego wałkowania. Kolejnym istotnym elementem jest oczywiście sos. Do jego przygotowania można wykorzystać podsmażone pomidory i doprawić je ziołami i przyprawami. Gdy ciasto posmarowane sosem, jest już gotowe. Pora na dodatki.

Należy zastosować odpowiednią kolejność układania składników na pizzę. W idealnej pizzy tarty ser powinien znaleźć się na samym dole. Należy rozsypać je go lekko po cieście, nie przesadzając z ilością. Następnie na wierzch układa się dowolne dodatki, takie jak szynka, pieczarki, pepperoni, salami, papryka, pomidorki koktajlowe itp. Istotne, by ich liczba nie była zbyt duża, w przeciwnym razie ciasto zrobi się wilgotne i oklapnięte. Co ważne, wilgotne dodatki układa się na górze, tak by wilgoć nie wnikała w ciasto. Delikatne składniki, jak np. rukola, świeża bazylia itp. dodajemy do pizzy dopiero po jej upieczeniu, gdyż temperatura w piecu mogłaby je spalić i nadać im gorzkiego smaku.

2. Kamień do pizzy czy blacha?

Aby usprawnić pracę i poprawić efekty, można zaopatrzyć się w różne przydatne gadżety. Mogą to być okrągłe blachy do pieczenia pokryte nieprzywierającą powłoką, dzięki którym ciasto nie przyklei się do piekarnika, a jego wyjęcie nie będzie stanowiło żadnego problemu. Nawet najlepsza blacha nie nagrzewa się jednak idealnie równomiernie, przez co ciasto może być w niektórych miejscach mniej wypieczone. Miłośnicy pizzy przyznają więc zgodnie, że najlepsza pizza to taka upieczona na kamieniu do pizzy. Umożliwia on równomierne rozprowadzenie ciepła i wchłania wilgoć z ciasta, dzięki czemu z zewnątrz jest ono idealnie chrupiące. W zależności od potrzeb, kamień może być ceramiczny, szamotowy lub granitowy. Te ostatnie są najpopularniejsze i jednocześnie łatwe w utrzymaniu w czystości. Do mycia wystarczy sama woda, ważne tylko, by kamień do pizzy został wcześniej całkowicie ostudzony.

Warto pamiętać, że w przeciwieństwie do blachy kamień należy nagrzać wcześniej, wkładając go do zimnego pieca i ustawiając odpowiednią temperaturę. Dostępne są też zestawy, które zawierają nie tylko kamień do pizzy, ale również wygodną łopatkę do wkładania i wyjmowania ciasta.

Pizza pepperoni

Warto pamiętać, że w przeciwieństwie do blachy kamień należy nagrzać wcześniej, wkładając go do zimnego pieca i ustawiając odpowiednią temperaturę. Dostępne są też zestawy, które zawierają nie tylko kamień do pizzy, ale również wygodną łopatkę do wkładania i wyjmowania ciasta.

Zobacz także: Kamień do pizzy - jaki wybrać i jak go używać?

3. Temperatura pieczenia pizzy

Jaka temperatura będzie najlepsza, by uzyskać chrupiący wierzch i delikatny, puszysty środek? Dużo zależy w tym przypadku od sprzętu. W profesjonalnych piecach do pieczenia pizzy temperatura może sięgać nawet 500 stopni. Wtedy pizza jest odpowiednio upieczona w dosłownie kilka minut. To właśnie możliwość uzyskania wyższej temperatury, korzystnie wpływającej na proces pieczenia, jest jedną z największych zalet pieca do wypiekania pizzy. Bez względu na to czy jest to model elektryczny, gazowy czy piec opalany drewnem, z pewnością pizza będzie bardziej chrupiąca, a czas pieczenia o wiele krótszy. Profesjonalny piec do wypiekania pizzy daje także możliwość jednoczesnego, równomiernego wypiekania nawet kilku pizz naraz.

Paradiso Piemontese

4. Czas pieczenia pizzy

Ile się piecze pizzę? Czas pieczenia pizzy zależy przede wszystkim od temperatury, choć oczywiście wpływ na to ma również grubość ciasta oraz liczbę wybranych przez nas dodatków. Dla przykładu, pizza neapolitańska, słynąca z cienkiego, chrupiącego ciasta, w piecu o temperaturze około 500 stopni przebywa zaledwie 1,5 minuty.

Temperatura pieczenia

Średni czas pieczenia

250 stopni Celsjusza

3-4 minuty

220 Stopni Celsjusza

5-6 minut

180-200 stopni Celsjusza

8-12 minut

Jak poznać, że pizza jest już gotowa? Ser rozpuści się, składniki lekko przypieką, a boki i spód pizzy nabiorą złocistego koloru. Jeżeli mamy wątpliwości, po założonym czasie pieczenia należy lekko podważyć pizzę i zobaczyć czy ciasto od spodu nabrało już odpowiedniego koloru.

5. Postaw na ser i składniki wysokiej jakości

Ostatecznego smaku pizzy nadają oczywiście składniki. Ważna jest nie tylko liczba i kolejność składników na pizzy, ale również ich jakość i świeżość. Do dobrej pizzy powinno się dodawać ser mozzarella, a nie klasyczny ser żółty. Dodatkowo można dołożyć parmezan lub ser typu greckiego czy gorgonzolę. Jeżeli chodzi o pozostałe dodatki, możemy wybierać spośród składników mięsnych jak i warzywnych. Jak układać składniki na pizzy? Tak, by po przekrojeniu każdy kawałek zawierał w miarę możliwości każdy z nich.

Do najpopularniejszych składników, które możemy znaleźć w propozycjach Domino’s Pizza znajdziemy między innymi: pieczarki, szynkę gotowaną, salami, pepperoni, szynkę dojrzewającą, kurczaka, pomidorki koktajlowe, paprykę, czerwoną cebulę, szpinak, rukolę, suszone pomidory. Możemy skorzystać z gotowych propozycji lub skomponować własną pizzę, w oparciu o swoje ulubione składniki.

Dwie pizze

Domino's Pizza

banner promo

Skorzystaj z promocji

Zamów